Behandeling van Huilbaby's, Koliek en Buikkrampjes | Chiropractie Zwijndrecht | Dordrecht | Barendrecht | Hendrik Ido Ambacht | Ridderkerk

Ga naar de inhoud
Baby's

Huilbaby, Koliek en Buikkrampjes


Bijna alle baby's huilen, maar er zijn ook baby's die bijna continu huilen. Als je baby minstens drie dagen per week minimaal drie uur huilt en dit heeft gedaan voor minimaal drie weken, is er sprake van een huilbaby. Ook ander huilgedrag dat (nog) niet aan deze definitie voldoet kan voor ouders en het kind een groot probleem zijn.

Veel mensen wijten het huilen aan buikkrampen (in het Engels colic). Huilen ten gevolge van darmkrampen is herkenbaar aan het rood aanlopen van het gezicht, een gefronst voorhoofd en opgetrokken benen. De aanvallen duren enkele minuten en herhalen zich. Tijdens de aanvallen krijst de baby en is ontroostbaar. Aan luide darmgeluiden is te merken dat het om krampen gaat. Ontlasting of winden laten kan verlichting geven.
Veel kinderen huilen echter niet volgens dit patroon.

Er zijn meerdere redenen waarom een baby kan huilen, maar in veel gevallen is er een oorzaak aan te wijzen die in de wervelkolom ligt. De bovenste nekwervels zijn ontzettend belangrijk in de ontwikkeling van houding en motoriek.
Wanneer deze bovenste nekwervels een functiebeperking hebben dan kunnen er problemen optreden.

Het geboorteproces kan zelfs onder natuurlijke omstandigheden en in begeleide situaties traumatisch zijn. Bij de bevalling kan de wervelkolom en een gedeelte van de nek worden beschadigd, doordat de baby wordt samengedrukt en door het geboortekanaal wordt geperst. Het nekje kan tijdens de bevalling geblesseerd raken en dit leidt tot een gefixeerde foutieve stand van de wervels in het gebied van de hoge nek. Het geeft een abnormale rek op banden, kapsels en spieren en kan daardoor een verstoring van de informatie naar het brein veroorzaken.

Als er tijdens het geboorteproces blokkades ontstaan, treden er vaak binnen een paar dagen tot weken symptomen op, zoals bijvoorbeeld excessief huilen. Daarnaast veroorzaakt zo'n foutieve stand ook vaak pijn bij bewegen van de nek en/of hoofdpijn (huilbaby). Deze blokkades hebben ook gevolgen op de lange termijn, namelijk een verminderde weerstand, verkoudheden, oorinfecties, slaap- en eetstoornissen, onhandigheid en concentratieverlies, hoofdpijn en nog vele andere ziekten.

Bij de geboorte van een kind wordt er door de vroedvrouw/kinderarts gecheckt of alles in orde is met het hart, longen, temperatuur en wordt de apgar score gecheckt. Er wordt echter niet gekeken naar de functionaliteit van de werveltjes.
Dit is vanwege het gebrek aan dit specialisme. Omdat de functiebeperkingen van de (nek)wervels voor problemen kunnen zorgen is het belangrijk dat hier snel naar wordt gekeken. Een baby kan echter al een paar dagen na de geboorte behandeld worden.

Medisch onderzoek wijst uit dat chiropractische manipulatie ook voor zuigelingen zeer veilig is.
Na chiropractische zorg bleek dat 94% van de koliekbaby's geen last meer heeft van koliekaanvallen.

Klik op onderstaande link voor het abstract op PubMed:
Klougart N, Nilsson N, Jacobsen J. Infantile colic treated by chiropractors: a prospective study of 316 cases. J Manipulative Physiol Ther1989;12:281-8.

Leach RA. Differential compliance instrument in the treatment of infantile colic: a report of two cases. J Manip Physiol Ther2002;25:58-62.

Terug naar de inhoud