De behandeling van Ischis | Chiropractie Zwijndrecht | Dordrecht | Barendrecht | Hendrik Ido Ambacht | Ridderkerk

Ga naar de inhoud
Klachten

Ischias


Ischias betekent een irritatie van de Ischiaszenuw. Dit is een duimdikke zenuw die via de bil naar het been gaat. Meestal wordt bij klassieke Ischias de zenuw geïrriteerd door een specifieke spier in de bil (de piriformis). De Ischiaszenuw loopt namelijk direct onder deze spier door en bij sommige mensen er zelfs doorheen. Deze spier kan een chronische verkramping krijgen waardoor de ischiaszenuw geïrriteerd raakt. Deze verkramping is meestal het gevolg van een scheefstand van het bekken en/of de heup.

Dit is meestal goed te verhelpen door chiropractische correcties. Ischias kan veroorzaakt worden door overbelasting van de onderrug, afwijkingen aan de wervels of tussenwervelschijven, artrose (slijtage) en artritis (gewrichtsontsteking) in de lage rug en het bekken. Andere oorzaken zijn o.a. bovenmatige inspanning, overgewicht en een slechte conditie of houding

Als de ischiaszenuw geïrriteerd is, kan dit tot een ontsteking leiden. De ischiaszenuw loopt vanuit de wervelkolom in de lage rug, via de bil en het been naar de voet. Een doffe pijn onder in de rug kan een signaal zijn voor het beginstadium van ischias. Bij sommige bewegingen kan die pijn scherp en stekend zijn. Als de aandoening verergert, breidt de pijn vaak uit naar de bilspier aan één zijde en soms naar beide zijden.

Als ischias zich nog verder ontwikkelt, kan de pijn via het dijbeen en de knie zelfs naar het onderbeen uitstralen.
De pijn is dan vaak voelbaar aan de achterkant van het been, maar kan ook aan de zijkant van het been optreden.

Anatomie
Enige kennis van de anatomie van de rug geeft een beter inzicht in het ontstaan van ischias. Het onderste gedeelte van de wervelkolom bestaat uit vijf lendenwervels die door het heiligbeen met de heupbeenderen verbonden worden (zie tekening).

Spieren, pezen en banden zorgen voor stabiliteit en maken de lage rug soepel en beweeglijk. Ook de tussenwervelschijven (die zich tussen de lendenwervels bevinden) bevorderen de beweeglijkheid van de wervels. Een lendenwervel vormt samen met de wervel daaronder aan beide zijden een opening.


Hieruit komen zenuwen vanuit het ruggenmerg. Deze zenuwen komen bij elkaar en vormen samen de ischiaszenuw.
Dit is de grootste zenuw van het menselijke lichaam.

Oorzaken van ischias
Ischias kan veroorzaakt worden door overbelasting van de onderrug, afwijkingen aan de wervels of tussenwervelschijven, artrose (slijtage) en artritis (gewrichtsontsteking) in de lage rug en het bekken. Andere oorzaken zijn o.a. bovenmatige inspanning, overgewicht en een slechte conditie of houding.

Terug naar de inhoud